Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Keskiviikko, 19.
joulukuuta
2018.
Onnittelut -
9.3.2018, 14:50 – päivitetty 13.3.2018, 10:34

Revontulet väreilee valotaideteoksena Mikkelin keskussairaalan pääsisäänkäynnillä

Media

Revontulista innoituksensa saanut valotaideteos on alkanut väreillä Mikkelin keskussairaalan pääsisäänkäynnillä. Joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan valoteos on osa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ESPER-hankkeen prosenttiperiaatteen mukaista taidehanketta.

- Valotaide korostaa pääoven arkkitehtuuria, joka jää monelta huomaamatta. Kolan teos on osa Esperin taiteen tarinaa, jota kirjoitetaan rakennustyön edetessä. Nyt taide alkaa näkyä myös rakennuksissa ja rakenteissa ulospäin, kertoo ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander.

Valoteosta kaavailtiin alun perin Sairaalaparkista tulevaan ylikulkusiltaan. ESPER-hankkeen ympäristö- ja taitetyöryhmä siirsi teoksen sairaalan sisäpihalle, koska pääovi kaipasi uutta ilmettä ja vahvempaa tuomista esiin.  

- Revontulia tässä simuloimme. Jotkut puhuvat, että niillä on parantavia voimia ja visuaalisuudella nyt ainakin on. Haen niistä tähän sisäänkäynnille visuaalista karkkia, joka piristäisi ihmisiä ja nostattaa mieltä, Kola kertoo työnsä lähtökohdista.

Värit vaihtuvat valoteoksessa hitaasti. Sävyt ovat vihreää ja sinistä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän värimaailman piirissä liikutaan.

- Hidasta maalailua tässä tapahtuu. Haemme huomiota aika pimeälle kohdalle sisäänkäynnillä. Tämä on erittäin mielenkiintoinen paikka ja näkyy tuonne tielle, Kola kuvailee.

Valoteos on tehty led-tekniikalla, jonka etuja ovat huollon vähäisyys ja matala energiankulutus.

Suomessa Kolan tunnetuin teos lienee Saana-tunturin valaisu viime vuoden itsenäisyyspäivän alla. Se oli tosin vain osa itsenäisyyden satavuotisjuhlintaan liittyvää Luminous Finland 100- valoteossarjaa, joka on yksi suurimmista valoteossarjoista maailmassa.

Kola tekee myös kovaa kansainvälistä uraa. Hän on muun muassa avannut YK:n kansainvälisen Valon vuoden 2015 teoksellaan Light Is Here Unescon pääkonttorissa Pariisissa.

- Valaisen Unescon pääkonttorin uudelleen toukokuussa kansainvälisenä Valon päivänä. Olen myös hankkinut Joensuussa kasvitieteellisen puutarha Botanian yhtiökumppaneideni kanssa ja tarkoitus on pelastaa se visuaalisella taiteella, Kola kertoo muista töistään.