Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Tiistai, 28.
tammikuuta
2020.
Onnittelut -
15.11.2019, 6:52 – päivitetty 15.11.2019, 6:54

Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu - Klassikot näkyvät tulevilla festivaaleilla

Vuoden 2020 Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu. 44. kerran järjestettävälle harrastajateatterifestivaalille haki yhteensä 41 ryhmää, joista 13 valittiin tulevan festivaalin ohjelmistoon. Esitysvalinnat teki teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Elina Kilkku.

Tämän vuoden hakeneissa esityksissä painottuivat selvästi klassikkotekstit ja niistä tehdyt komeat tulkinnat. Sama linja näkyykin myös tämän vuoden esitysvalinnoissa. Kilkku pohtiikin, että haetaanko nykypäivän ajankohtaisiin ongelmiin ja haasteisiin vastauksia suurista klassikoista. Valitsija arvosti myös perinteisten tekstien rohkeita ohjaustulkintoja.

- Pelkkien klassikoiden varaan ei ohjelmistoa kuitenkaan voi rakentaa, Kilkku kommentoi esitysvalintoja.

- Teatterintekijöinä meidän on yhdessä kannettava vastuumme: voimme toki yhä silloin tällöin juoda kahvia posliinikupeista ja alistaa naisia perinteisessä varakkaassa kantasuomalaisessa heteroydinperheessä, mutta se ei enää saa jäädä ainoaksi kuvaksi maailmasta. Tämän vuoksi valitsin mukaan paitsi tuoreita ja yllättäviäkin klassikkotulkintoja myös tuoreita tekstejä.

Maantieteellisesti esitysvalinnoissa on edustettuna koko Suomi aivan pohjoisinta lappia lukuun ottamatta. Suuri osa valituista ryhmistä on Näyttämöpäivien faneille tuttuja aiemmilta vuosilta. Etelä-Savoa festivaaleille pääsi edustamaan Mikkelin tyttöteatteri esityksellä Vaietut. 

Valitsija Kilkku kertoo, että hakeneiden esitysten taso oli todella kova. Välillä taso oli jopa liian hyvä, ja hän jäi ajoittain kaipaamaan riskinottoa, ketterämpää yhteiskunnallista reagointia ja uskaliaampaa taiteellista edelläkävijyyttä.

- Miksei suomalaisen yhteiskunnan tai koko planeetan tilanne näy selkeämmin tekstivalinnoissa?, Kilkku pohtii.  

- Taitoa ihan minkä tahansa aiheen, tyylin ja muodon haltuunottoon suomalaisissa harrastajateattereissa nimittäin olisi, tämän sain ilokseni todeta matkustettuani ympäri Suomea Hangosta Kajaaniin ja Kokkolasta Joensuuhun. Osaamista todellakin löytyy.

Kaikki valitut esitykset ovat:

Turun ylioppilasteatteri – Poltettu oranssi, Ykspihlajan työväen näyttämö – Bernarda Alban talo, Tikkurilan teatteri – Niskavuoren naiset, Jo-jo teatteri – Papin perhe,

Jyväskylän ylioppilasteatteri – Myrsky, Hanko Theatre Company – Lokki, AdAstra – Maailmankaikkeuden nopein kello, Kajaanin harrastajateatteri – Ei niin hiljainen kansa, Vantaan näyttämö – Rehu-Virtanen, Teatteri Fiasko – Kosinta, Tukkateatteri – Terveisiä parisuhteesta, Mikkelin tyttöteatteri – Vaietut, Nutturlan Makasiiniteatteri – Kaaos.

Jokainen festivaaleilla esiintyvä ryhmä saa palautteen raadilta, joka koostuu teatterin ammattilaisista. Vuoden 2020 festivaaleilla raadeissa ovat Mikko Roiha ja Tanja-Lotta Räikkä, Sirpa Riuttala ja Kirsikka Moring ja Hanna Ryti ja Antti Mikkola

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu mukana Työväen Näyttämöpäivillä

Elina Kilkun esitysvalintojen lisäksi vuoden 2020 Työväen Näyttämöpäiville on kutsuttu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelijoiden neljätoista monologiesitystä. Opiskelijat ovat valinneet ja dramatisoineet kotimaisten kirjailijoiden teksteistä monologit. Monologiesitykset nähdään kahdessa osassa festivaaleilla.

Työväen Näyttämöiden Liitto täyttää vuonna 2020 sata vuotta. Tämän kunniaksi tammikuun festivaaleilla on dosentti Mikko-Olavi Seppälän kirjoittaman Parempi ihminen, parempi maailma -teoksen julkistamistilaisuus. Teos on kokonaisesitys satavuotiaasta työväenteatterin historiasta.  Tilaisuus jatkuu paneelikeskustelulla. Tilaisuudessa on keskustelemassa Suomen teatterialan asiantuntijoita.

Työväen Näyttämöpäiviä vietetään Mikkelissä 24.-26.1.2020. Esitysaikataulu julkaistaan joulukuun alussa ja liput tulevat myyntiin tiistaina 7.1.2020.