Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Perjantai, 20.
syyskuuta
2019.
Onnittelut -
3.7.2019, 10:59 – päivitetty 4.7.2019, 10:23

Synnytykset jatkuvat poikkeusluvalla Mikkelin keskussairaalassa

Media

Essote sai odotettuja uutisia sosiaali- ja terveysministeriöstä. Synnytykset saavat jatkua Mikkelin keskussairaalassa poikkeusluvalla ainakin vuoden 2022 loppuun saakka.

- Poikkeusluvasta täytyy olla todella iloinen, sillä kuluvana vuonna synnytyksiä näyttää tulevan aiempaakin vähemmän koko maassa. Yhdessä Perhetalon ja Kuuman sairaalan valmistumisen kanssa tämä antaa erinomaisen lähtökohdan kehittää keskussairaalaamme laajan päivystyksen sairaalana ja tavoitella myös tuon aseman virallistamista, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen Essotesta.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä haki poikkeuslupaa toistaiseksi voimassaolevaksi keväällä. Nykyinen lupa olisi jatkunut vuoden 2020 loppuun. Kuntayhtymä halusi kuitenkin luoda pidemmän näköalan toiminnalle jo hyvissä ajoin.

Lupa heltisi kahdeksi jatkovuodeksi ”sosiaali- ja terveydenhuollon muuttuvien rakenteiden” eli sote-uudistuksen jatkon takia. Luvan määräaikaisuuden perusteluissa viitataan myös synnytysmäärien tulevaan kehitykseen.  

Ministeriö kannatti poikkeuslupaa erityisesti potilasturvallisuuden perusteella. Muihin synnytyssairaaloihin on Etelä-Savosta pitkä matka: Lahteen ja Jyväskylään 120-130 kilometriä ja Kuopion yliopistolliseen sairaalaan 167 kilometriä.

- On aivan mahtavaa, että tämä saatiin ennen Perhetalon avajaisia. Poikkeuslupa turvaa sairaalan toiminnan jatkumisen vähintään nykyisessä laajuudessa, antaa työntekijöille näkymän pitkälle tulevaisuuteen ja helpottaa suunnattomasti rekrytointeja, sanoo terveyspalvelujen vt. johtaja Santeri Seppälä.

Ministeriö mainitsee perusteluissa myös Mikkelin keskussairaalan juuri valmistuneet talot, Kuuman sairaalan ja Perhetalon, jonka uusiin synnytyssaleihin keskussairaalan synnytykset siirtyvät.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) allekirjoitti poikkeusluvan 2.7.