Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Keskiviikko, 23.
tammikuuta
2019.
Onnittelut -
15.5.2018, 9:06 – päivitetty 15.5.2018, 9:22

Pitkien matkojen SM-kisat suunnistetaan elokuussa Mikkelissä

Navi järjestää suunnistuksen pitkien matkojen SM-kilpailut 25. –26. elokuuta Mikkelin Ylivedellä, Neitvuoren maisemissa. Kisaan arvioidaan osallistuvan noin 2000 suunnistajaa, joista nuorimmat ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 85-vuotiaita.

- Lauantaina suunnistetaan karsinnat ja sunnuntaina ovat vuorossa finaalit. Kilpailussa tehdään siis yhteensä noin 4000 kilpailusuoritusta. kertoo kilpailunjohtaja Heikki Tonteri

Kuten aina suunnistuskilpailuissa, yleisöllä on vapaa pääsy kilpailupaikalle. Kilpailukeskuksena on maatalon pelto, jossa sijaitsee kilpailun maali. Metsään ratojen varrelle yleisö ei voi mennä.

Myös kansainvälistä väriä

Pitkä matka tarkoittaa, että finaalissa suunnistajien suoritukset ovat pituudeltaan miesten pääsarjassa 90–100 minuuttia ja naisten pääsarjassa 70–80 minuuttia. Radoilla on noin 1,5 rasti yhtä kilometriä kohden. Karsinnassa radat ovat noin 40–60 prosenttia lyhyemmät kuin finaalissa.

- Koska lajisäännöt mahdollistavat suomalaista seuraa edustavan ja Suomessa asuvan ulkomaalaisen suunnistajan osallistumisen SM-kilpailuihin, kisoissa voidaan nähdä useita viime vuosien MM-mitalisteja, Tonteri mainitsee.

Kilpailu on samalla kansainvälisen suunnistusliiton World Ranking Event, jolloin kilpailija voi kartuttaa myös maailman ranking-pisteitä.

Talkoolaisia tarvitaan

Kisan ratamestareina toimivat Mika Ahola ja Jouni Nykänen, joiden vastuulla on kaikkien noin 80 radan suunnittelu. Eri sarjoille valmistetaan lähes kymmenen erilaista karttaa eri mittakaavoissa, joka asettaa kartan tekijälle haasteita maaston kuvaamisessa. Kartoituksesta on vastannut ruokolahtelainen Jarmo Tonder.

- Kisaan tarvitaan myös noin 150 talkoolaista, joista osa on jo rekrytoitu, mutta lisääkin vielä tarvitaan, Tonteri muistuttaa ja toivottaa kaikki innokkaat tervetulleeksi järjestelytehtäviin.

SM-pitkät ovat jatkumoa Navin arvokilpailujen järjestelyputkelle, joka jatkuu myös vuonna 2020, jolloin suunnistetaan Nuorten Jukola Kalevankankaalla. Vuonna 2021 vuorossa ovat SM-viestit.