Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Lauantai, 18.
tammikuuta
2020.
Onnittelut -
21.11.2019, 13:09 – päivitetty 21.11.2019, 13:11

Pikkujoulusesonki on käynnissä - poliisi muistuttaa liikenneraittiudesta

Media

Poliisi haluaa muistuttaa pikkujouluihin meneviä juhlijoita turvallisesta liikkumisesta ja erityisesti siitä, että auton rattiin lähdetään vain selvin päin. Jos on tiedossa, että pikkujoulussa tulee otettua alkoholia esim. ruoan kanssa, niin silloin on jo viisasta jättää auto kotiin.

- Tällöin ei tarvitse laskeskella, että milloin voi lähteä ajamaan ja, jos tulee juotua vähän enemmän, niin ei tule kiusausta lähteä tapahtumasta pois omalla autolla, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Petri Pahkin.

- Näin toimien pikkujoulun juhlija varmistaa, että jälkeenpäin ei tarvitse tulla katumapäälle ja pikkujouluista jää positiiviset fiilikset, Pahkin jatkaa. Päihteiden kannalta on liikenteeseen vain yksi viesti: "Jos otat, et aja!"

Petri Pahkin muistuttaa juhlijoita myös pikkujoulun jälkeisestä aamusta:

- Seuraavana aamuna saattaa olla syytä harkita julkisten kulkuneuvojen käyttämistä tai muuta keinoa lähteä liikenteeseen. Juhlinnan lomassa ei välttämättä ajattele seuraavaa työpäivää tai muuta menoa ja alkoholia saattaa olla veressä vielä seuraavana aamuna.

- Pidemmän kaavan kautta juhlitun illan jälkeen ei auton rattiin kannata lähteä lainkaan seuraavana päivänä, Pahkin lisää.

Eurooppalainen vertailu paljastaa, että suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat tiukimpia. Silti lähes joka kymmenes suomalainen kuljettaja kertoo lähteneensä ajamaan sen jälkeen, kun on nauttinut alkoholia. Viimeisen rattijuopumustutkimuksen perusteella arvioidaan, että Itä-Suomessa liikennevirrassa noin joka 550. autoilijalla veren alkoholipitoisuus ylittää rattijuopumuksen rangaistavuuden rajan eli 0,5 promillea. Niin sanotusti maistissa ajavia liikennevirrassa on peräti joka 117. kuljettaja. Vuosittain jää kiinni koko maassa noin 20000 rattijuoppoa, joista Itä-Suomessa noin 2200. Viime vuosina rattijuopumustilastoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Etelä-Savossa tänä vuonna kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana on jäänyt kiinni 480 rattijuoppoa.

Huumeiden kokeilun ja käytön yleistyminen on lisännyt huumaantuneena ajavien kuljettajien määrää liikenteessä. Itä-Suomessa tämän vuoden rattijuopumustapauksista 35 prosentissa on ollut mukana huumausaineet tai niihin luokiteltavat lääkkeet.

Rattijuopumus on Suomen tieliikenteessä merkittävä turvallisuusriski

Tilastoista voidaan todeta liikenneonnettomuuksien, jossa alkoholi on ollut merkittävänä syynä, painottuvan kesäkuukausiin. Yli puolet näistä ns. alkoholionnettomuuksista tapahtui viikonloppuisin, useimmiten myöhäisillan ja alkuyön tunteina. Samoihin aikoihin jää myös eniten rattijuoppojakin kiinni.

- Poliisi tehostaa rattijuopumusvalvontaa pikkujoulujen aikaan tulevina viikonloppuina. Puhallutusratsiat ajoitetaan pääosin ilta- ja yöaikaan sekä lauantain ja sunnuntain osalta myös aamupäiviin, Petri Pahkin lupaa.