Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Tiistai, 18.
kesäkuuta
2019.
Onnittelut -
5.4.2019, 7:47 – päivitetty 8.4.2019, 12:06

Mikkelin tieteen päivät käynnistyvät tiistaina - teemana on rohkeus

Media

Mikkelin tieteen päivät käynnistyvät tiistaina 9. huhtikuuta. Suomen suurimman tiedetapahtuman teemana on rohkeus. Mikkelissä tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa tällä konseptilla. Monipuolinen ohjelma sisältää ajankohtaisia tiedeluentoja, keskusteluja sekä palkitsemisia. Ajankohtaista asiaa kuullaan muun muassa ilmaston muutoksesta, liikenteen energiamurroksesta, sankaruudesta, nykyajan tutkimusmatkoista, soluviljellystä lihasta sekä hiilivapaasta Etelä-Savosta. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

- Mikkelin Tieteen päivillä on tarjolla ennätyksellisen monipuolinen ja hyvin ajankohtainen ohjelma, kertoo yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen.

Sessioita järjestetään Mikkelin lukiolla, Mikkelin seutukirjastossa, Kahvila Nandassa, yliopistokeskuksella sekä Sodan ja rauhan keskus Muistin tiloissa. Ääneen pääsevät paikalliset tutkijat ja asiantuntijat sekä valtakunnallisestikin tunnetut nimet. Tieteen päivien aikana julkistetaan myös Tieteenkesyttäjä 2019 sekä Tieteenkesyttäjä Juniori, jonka Mikkelin kaupunki palkitsee stipendillä. Myös Aalto-yliopiston BScBA-ohjelman paras kandityö palkitaan.

- Tieteen päivillä on asiaa nyt kolmena päivänä ja olemme pyrkineet rakentamaan kokonaisuuden niin, että tarjontaa on hyvinkin eri-ikäisille kuulijoille ja erilaisissa paikoissa. Tapahtuma alkaa tiistaina 9.4 klo 9.30 pääkirjaston lastenosastolla järjestettävällä tiedesatutunnilla ja siellä yrttitutkija Bertalan Galambosi lukee satuja lapsille ja lapsenmielisille. Erittäin ajankohtaista asiaa ruoantuotannosta ja muun muassa ruokadiettien ilmastovaikutuksista on tarjolla Kahvila Nandassa järjestettävässä sessiossa. Myös oma seikkailijaprofessorimme Mika Sillanpää LUT-yliopistolta saadaan estradille tiistaina klo 17 pääkirjaston Mikkeli-salissa ja siellä kuulemme hänen Aasian ja Afrikan tutkimusmatkoistaan. Keskiviikkona lukiolla ääneen pääsevät muun muassa Mikkelistä lähtöisin oleva valtiotieteiden ylioppilas Amanda Häkkinen sekä tunnettu kosmologi Syksy Räsänen. Iltapäivän metsäsessiossa saadaan tietoa ilmastonmuutoksen estämisestä ja metsien monikäytöstä. Lauantain sessio järjestetään yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa ja päivän puheenvuorot liittyvät rohkeuteen, pelkuruuteen ja sankaruuteen. Tieteen päivien tapahtumat ovat kaikille avoimia, joten nyt kannattaa lähteä tieteen äärelle, asiantuntija Ulla Jurvanen innostaa.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu maksuton tapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat yleistajuisesti ja laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Pääorganisaattorina toimii Mikkelin yliopistokeskus yhteistyössä Luonnonvarakeskus Luken, Mikkelin kaupungin, Mikkelin seutukirjaston ja Mikkelin lukion kanssa. Myös Metsäkeskus ja Sodan ja rauhan keskus Muisti ovat mukana toteuttamassa vuoden 2019 tapahtumaa. Tapahtumaa rahoittavat Tieteen tiedotus ry sekä Suomen Kulttuurirahasto.