Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Lauantai, 25.
tammikuuta
2020.
Onnittelut -
21.11.2019, 13:03 – päivitetty 21.11.2019, 13:04

Liesi ja kynttilät sytyttävät kodeissa eniten tulipaloja

Suomessa syttyi viime vuonna yli 5300 rakennuspaloa, joita pelastuslaitos oli sammuttamassa. Etelä-Savossa näistä sattui 168 paloa. Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna.​ Lauantaina 23.11. paloasemat avaavat ovensa paloturvallisuuden lisäämiseksi.

Mikkelissä syttyi viime vuonna 46 rakennuspaloa, joissa 17 rakennusta paloi pahoin. Juvalla rakennuspaloja oli 9 ja Mäntyharjussa 7. Luvut selviävät Pelastustoimen tilastoista.

- Viime vuoden luvut ovat melko tyypillisiä. Onneksi tahallaan aiheutettuja tulipaloja ei ollut juurikaan, LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen kommentoi.

Kodeissa tulipalot syttyvät yleisimmin ruuanlaiton yhteydessä. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja tapahtuu Suomessa noin kolme kertaa päivässä eli noin tuhat vuodessa.​

- Useimmissa ruuanlaittoon liittyvissä paloissa lieden päälle on jätetty jotakin helposti syttyvää materiaalia. Myös rasvapalot ovat yleisiä. Näiden lisäksi ravintolaillan jälkeinen kokkaus on klassinen tulipalojen aiheuttaja, Poutanen kertoo.

Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo.​ Myös sauna on tulenarkaa aluetta.

Kodinkoneista yleisimmin syttyvät pyykinpesukoneet ja kylmälaitteet. Kylmälaitteiden paloista puolet kehittyvät rakennuspaloiksi.​

- Kylmälaitteet pitäisi säilyttää tiloissa, joihin ne on tarkoitettu, ei esimerkiksi liian kylmässä. Pesukoneita ei kannata jättää pyörimään ilman valvontaa, Poutanen ohjeistaa.

Tulipalo on yksi pelätyimpiä ja vakavampia kodin turvallisuusriskejä. Vakuutusyhtiötkin saivat alkunsa vakuuttamisesta tulipalojen varalle.

- Omakotitalon palosta aiheutuvat vahingot nousevat helposti useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Useasti mukana palaa myös sellaista, jota ei voi rahalla korvata.

Päivä Paloasemalla -tapahtuma lauantaina 23.11.

Lauantaina 23.11. järjestetään Suomen yli 300 paloasemalla Päivä paloasemalla -tapahtuma. Myös monet Etelä-Savon paloasemat ovat mukana tapahtumassa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:n tapahtumaan osallistui viime vuonna yli 100 000 henkilöä. Tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta ja tietoa paloturvallisuudesta sekä siihen liittyvistä riskeistä sekä vahinkojen ennaltaehkäisystä.