Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Sunnuntai, 18.
elokuuta
2019.
Onnittelut -
22.5.2019, 10:21 – päivitetty 22.5.2019, 10:22

Lapset saavat äänioikeuden Mikkelissä Eurovaalien varsinaisena äänestyspäivänä

Lapset pääsevät äänestämään lastenvaaleissa europarlamenttivaalien yhteydessä Mikkelissä ja ympäri Suomen. Suomen Nuorkauppakamarit ry, Porin kaupunki ja Kuntaliitto ovat koonneet yhdessä valtakunnallisen ehdokasasettelun, jossa fiktiiviset eläinhahmot kilpailevat lasten äänistä päästäkseen matkalle Eurooppaan. Lasten vaalien äänestyspisteitä löytyy eurovaalien aikana ympäri maata. Mikkelin lisäksi mukana Lasten vaaleissa on kaiken kaikkiaan reilu 40 eri kaupunkia ja kuntaa. Mikkelissä lapset saavat antaa ääniä varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 26.5. yhteensä viidessä eri äänestyspaikassa. Lapset voivat käydä äänestämässä missä tahansa näistä paikoista, huolimatta vanhempien äänestysalueesta.

Lasten vaalien tavoitteena on tehdä vaaleista ja äänestyshetkistä kaikenikäisten yhteisiä tapahtumia, jotka innostavat äänestämään toistekin. Lasten vaalien avulla luodaan positiivinen tunnejälki äänestämisestä, joka edesauttaa aktiivista kansalaisuutta sekä kannustaa ikäluokkien väliseen rakentavaan vuoropuheluun yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta.

Samoin kuin oikeissa vaaleissa, lapset äänestävät erilaisista ehdokkaista omasta mielestään parasta, ominaisuuksia ja osaamista vertaillen. Lasten vaaleissa oikean äänestyspaikan läheltä löytyy omatoiminen lasten vaalipiste, jossa lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Ehdokkaat ovat fiktiivisiä ja hyvämielisiä eläinhahmoja, jotka kilpailevat lasten äänistä päästääkseen matkalle Eurooppaan. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille. Ehdokasasettelu löytyy osoitteesta www.lastenvaalit.fi  

Idea lasten vaaleihin on kotoisin Porista, jossa lapset ovat voineet äänestää jo kuntavaaleista 2017 alkaen. Idea lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Pori ryhtyi tuumasta toimeen ja kehitti lapsille oman tavan osallistua. Kolmesti Porissa järjestetyt lasten vaalit ovat keränneet valtavasti positiivista palautetta ja sana on kiirinyt muihinkin kuntiin. Nyt lasten vaalia kokeillaan ensi kertaa valtakunnallisesti. Valtakunnalliset lasten vaalit toteuttavat Suomen Nuorkauppakamarit ry Porin kaupunki ja Kuntaliitto. Lasten vaalit järjestetään tiiviissä yhteistyössä ja vuoropuhelussa eri kuntien ja kaupunkien kanssa.

Mikkelin Nuorkauppakamari järjestää Mikkelin alueelle äänestyksen lapsille yhteistyössä kaupungin kanssa seuraavissa paikoissa:

Otava/Otavan koulu (Otavantie 2)
Moisio/Moisin koulu (Kyläkouluntie 2)
Rantakylä/Rantakylätalo (Kunnanmäki 7)
Esedu (Otavankatu 4)
Kaupungin virastotalo (Maaherrankatu 9-11)