Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Tiistai, 26.
toukokuuta
2020.
Onnittelut -
9.11.2018, 14:36 – päivitetty 13.11.2018, 14:01

Lapsen oikeuksien viikko - Mikkelissä lapset taiteilevat graffitin

Media

Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut järjestää Lapsen oikeuksien päivän ja viikon kunniaksi lapsille ja nuorille suunnatun graffitityöpajan ”Minulla on oikeus!”, jossa 10-13-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät tuomaan oman mielipiteensä julki. Paja järjestetään sunnuntaina 18.11. klo 10-15. Pajaa tulee ohjaamaan ammattilaisgraffititaiteilija Pete ”Hende” Nieminen, pitkän linjan graffitimaalari. Hän on vetänyt erilaisia katutaiteeseen liittyviä työpajoja ympäri Suomen, erityisesti lasten ja nuorten kanssa.

Mikkelissä lapset pääsevät yhdessä Henden kanssa suunnittelemaan ja sitten toteuttamaan käytännössä Mikkelin torille, kaupungintaloa vastapäätä tulevalle väliaikaiselle kelmuseinälle graffitipiissin, jossa näkyy ja kuuluu mikkeliläisten lasten mielipiteet heidän oikeuksistaan. Teos on esillä koko viikon ajan. Paja on osallistujille ilmainen. Pajaan ilmoittaudutaan ennakkoon 15.11. mennessä tiina-riikka.turunen@mikkeli.fi

Varsinaisena Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. kulttuuripalvelut järjestää Lapsen oikeuksien päivän-tapahtuman kulttuuritalo Tempossa klo 17-11. Luvassa on ohjelmaa koko perheelle. Musiikkipuolesta vastaa PellePändi, kahden iloisen pellen, PelleKapteenin ja PallePellen muodostama duo. Iloista rokkenrollilastenmusiikkia soittava yhtye saa lapset pomppimaan ja juoksemaan, ihan niin kuin ska- ja punkrock musiikissa kuulukin. PellePändi esiintyy klo 17.30 ja klo 18.30 ja sen lisäksi musisoi improvisoituja musahetkiä yleisön seassa koko tapahtuman ajan. Lisäksi paikalta löytyy SirkusRakkausPumPumin Maalaustalo, joka on kokonainen pop up-talo odottamassa innokkaita maalareita.

Maalauksen lomassa ikkunoista ja ovista voi kurkistella mitä toisella puolella tapahtuu. Lasten ja nuorten arkkitehtikoulu Arkin konseptiin perustuvassa Karkkitehtuuri®-pajassa päästään kokeilemaan muotoilua ja erilaisten rakennelmien tekoa muotoilija Heidi Huovisen johdolla. Nimensä mukaisesti pajan rakennusaineina toimivat erilaiset karkit. Kasvomaalauksia kävijöille taiteilee Vekkulan väki. Myös muuta mukavaa puuhaa on tarjolla koko perheelle. Tapahtumassa on myös Mikkelin kaupungin osallisuus-piste lapsille ja lapsiperheille. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään ympäri maailmaa vuosittain 20.11. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Vuoden 2018 teemana on osallisuus. Teema perustuu Lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaan 12, joka tunnetaan myös ns. osallisuusartiklana. Se takaa jokaiselle lapselle, joka kykenee muodostamaan näkemyksensä, oikeuden ilmaista ne vapaasti kaikissa häntä koskevissa asioissa ja oikeuden saada oman näkemyksensä huomioon otetuksi.

Kuuntele kulttuurituottaja Tiina-Riikka Turusen haastattelu aiheesta.