Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Maanantai, 14.
lokakuuta
2019.
Onnittelut -
7.6.2019, 14:56 – päivitetty 7.6.2019, 14:59

Kauppakeskus Akselissa avautuvan taidemuseon Mannerheim-näyttely herättää tunteita

Mikkelin taidemuseon väistötilat kauppakeskus Akselissa avautuvat lauantaina 8.6. Ensimmäisenä näyttelynä on Jani Leinosen kantaaottava, osittain jopa provokatiivinen katsaus Mannerheimiin.

- Muutto graniittitalosta työllisti meitä paljon, mutta nyt voimme keskittyä olennaiseen eli tarjota yleisölle näyttelyitä, kertoo Mikkelin kaupungin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen.

Mikkelin kaupungin vuokrasopimus Akselin tiloista on viisivuotinen, mukaan on lisätty kahden vuoden optio. Päätöksiä taidemuseon pysyvästä sijoittumisesta ei vielä ole tehty. Vanha graniittitalo on myytävien kiinteistöjen listalla. Vanha rakennus on kärsinyt sisäilmaongelmista ja sen fasiliteetit eivät enää vastaa museoalan tarpeita.

Aloitus jollakin, joka jää mieleen

Taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen kertoo, että väistötilojen toiminta haluttiin aloittaa jollakin sellaisella, joka jää ihmisten mieleen.

- Ajatus suuntautui Mannerheimiin, joka on keskeisessä roolissa Mikkelin historiassa, Hyvönen kertoo. Ensimmäinen palaveri uudesta näyttelystä taiteilija Jani Leinosen kanssa pidettiin tammikuussa.

- On erityistä, että näyttely on kerännyt huomiota jo ennen kuin se on alkanut, taiteilija Jani Leinonen kertoo.

Leinosen Mannerheim-näyttely herättää mietintää, ripauksen kyseenalaistamista ja syvimpien tuntojen tutkiskelua. Teokset eivät myöskään ole sitä, miltä ensisilmäykseltä näyttävät. Ne kätkevät sisäänsä voimakkaita kuvia.

- Mannerheim oli sotilas. Hyvän sotilaan ominaisuudet ovat sellaisia, jotka eivät välttämättä tee ihmisestä hyvää, Leinonen pohtii.

Teostaan varten Leinonen tutustui Mannerheimin historiaan. Myyttinen kuva Suomen marsalkasta alkoi hahmottua konkreettiseksi näkemykseksi ihmisestä.

- Tunnetusti ihminen ei ole vain yhtä asiaa. Kaikissa on eri piirteitä, Leinonen sanoo.

Näyttely on Mikkelin taidemuseossa 8.9. saakka.