Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Maanantai, 20.
tammikuuta
2020.
Onnittelut -
18.6.2019, 13:28

Juhannusliikenne kiivaimmillaan torstaina iltapäivällä Itä-Suomessa

Liikenne voi moninkertaistua Itä-Suomessa; Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä torstaina, juhannuksen aatonaattona. Poliisi arvioi liikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee oleman, kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa.

- Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista.

Perinteisen nopeusvalvonnan rinnalla käytössä on automaattinen liikennevalvonta. Pahkinin mukaan kameroilla tuetaan perinteistä ajonopeuksien valvontaa ja poliisin nopeusvalvonnalta liikenevä aika käytetään mm. ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.

Kesä- ja heinäkuu on poliisin tilastojen mukaan rattijuopumusten synkkää aikaa

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Pidempiaikainen alkoholin nauttiminen saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevän kuljettaja aina tunne omaa tilaansa. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä. Juhannusaattona ja päivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaan huvipaikkojen läheisyydessä.

Poliisi valvoo juhannusajan vesiliikennettäkin

Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu noin 170 -250 henkilöä. Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli he olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olisivat olleet selvinpäin.

Synkin päivä keskikesän juhlassa on perinteisesti perjantai

Juhannusliikenteessä kuolee ja loukkaantuu, neljän päivän aikana, ennätysmäärä ihmisiä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta tilastollisesti maan keskiarvo. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

Ylikomisario Petri Pahkinin mukaan yksi luonnollinen syy juhannuksen synkkiin tilastoihin on suuri liikennemäärä. - Mutta myös muita selityksiä löytyy. Tällaisia ovat juhannuksen liikenteeseen liittyy runsas maalle lähtö ja lomien alkaminen. Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista, liikkumista viihteen vuoksi. Ihmiset ajavat tavallista enemmän ja usein vieraissa paikoissa, mikä osaltaan vaikuttaa onnettomuusriskiin, sanoo Pahkin.

Kesäkelin luoma turvallisuudentunne voi olla petollista

Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta. Monissa juhannuksen onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi.

Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät.

Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyöntunteina. Kesällä liikenteessä on kaikentasoisia kuljettajia.