Viesti studioon

studio@radiomikkeli.fi
Keskiviikko, 11.
joulukuuta
2019.
Onnittelut -
4.4.2019, 8:56

Etelä-Savon ammattibarometri: Mitä töitä Mikkelin seutukunnassa on tarjolla?

Juuri valmistuneessa Etelä-Savossa laaditussa ammattibarometrissa tarkasteltiin tulevan puolen vuoden työvoiman kysyntä- ja tarjontanäkymiä. Analyysin laativat Etelä-Savon TE-toimiston asiantuntijat yhdessä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa.

- Työvoiman kysynnän vilkastuminen Etelä-Savon työmarkkinoilla on tuonut esiin sen, että tarjolla olevan työvoiman ammattitaito, henkilökohtaiset ominaisuudet ja työtoiveet eivät enää niin helposti kohtaa työnantajien odotuksia, kertoo ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Sosiaali- ja terveysalalla on töitä

Sosiaali- ja terveysalalla työvoiman kysyntä ylittää koko maakunnassa ammattitaitoisen työvoiman tarjonnan. Lääkäreistä on pulaa koko maakunnassa. Sosiaali- ja terveyspalveluissa määrällisesti erittäin isoja ammattiryhmiä ovat lähihoitajat ja sairaanhoitajat. Vaihtuvuus alalla on lisääntynyt mm. siksi, että viimeksi kuluneen vuoden aikana Etelä-Savossa on perustettu lukuisa joukko uusia yksityisiä sosiaalipalvelujen toimipaikkoja. Eläköityminen vähentää tekijöitä alalta ja eläköityneiden tilalle tarvitaan paljon korvausrekrytointeja.

- Myös sosiaalityöntekijöiden ja puheterapeuttien työpaikkoja on ollut vaikea täyttää. Päteviä hakijoita ei juuri ole koko maassa työnhakijoina, toteaa Toijonen.

Myyjän ammatissa ylitarjonta on suurta, mutta erikoismyyjistä on silti ajoittain ja paikoittain pulaa.  Toimistotyöntekijöiden kysyntä on vähäistä, mutta työnhakijoina heitä on edelleen paljon. Alalta on merkittävissä määrin hakeuduttu töihin työllistävämmille aloille, kuten hoiva-alalle.

Mikkelin seutukunnassa töitä on koodaajille, metallityöntekijöille sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille

Mikkelin seutukunnassa on rekrytointivaikeuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen eri ammattien työntekijöistä, erityisopettajista, ICT-alan osaajista, metallityöntekijöistä, rakennusalan työnjohtajista, siivoojista, laitoshuoltajista sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjistä. Vaatimus itsenäisestä, yrittäjämäisestä työotteesta korostuu monissa ammateissa.

Suurimpia ylitarjonta-ammatteja eli työnhakijoita on enemmän kuin avoinna olevia työpaikkoja on, ovat toimistotyöntekijät sekä myyjät. Näissä ammateissa työpaikkojen määrä on jatkuvasti vähentynyt. It-tukihenkilöitä on paljon työttömänä, samoin lastenhoitotyöntekijöistä ja koulunkäyntiavustajista on ylitarjontaa.